High Definition cu consum redus

de: Dan Serbanescu
25 01. 2010

[galleria]

Fără îndoială, până acum  te-ai prins de cam multișor cum e cu High Definition și cum poți vedea așa ceva pe sistemul tău. Nu-ți voi sugera, așadar, cine știe ce nou codec sau vreun tweak care să îmbunătățească imaginea redată, că sunt sigur că le știi deja. Dar m-am gândit că poate nu știai de playerul dedicat pentru HD, produs de Mirilis.

Ajuns la versiunea 1.2, Splash Lite este un player impresionant din toate punctele de vedere. În primul rând ca aspect, cu o interfață stilată și minimalistă în cel mai bun sens al cuvântului, foarte ușor de folosit chiar și în zona de setări (unde oricum nu prea ai mare lucru de făcut). Dacă până acum erai obișnuit cu multiplele setări ale lui Media Player Classic Home Cinema poate fi un pic frustrant să nu mai ai atâtea lucruri de tweakuit și poți avea chiar senzația că nu ești în control. Și cu Splash Lite nu prea ești, pentru că are el grijă cam de toate. Și, sincer, o face bine, rezultând o imagine de o calitate exemplară.

Splash Lite își folosește propriile codecuri, dar ceea ce face diferența este tehnologia Picture2, un motor avansat de post-procesare a imaginii, optimizat să ofere cea mai bună calitate a imaginii pentru video standard și high definition pe toate tipurile de PC-uri. Picture2 are și o caracteristică numită Motion Compensated Deinterlacing, care poate oferi o calitate superioară a imaginii chiar și dacă hardware-ul tău nu suportă cei mai recenți algoritmi de de-întrețesere (deinterlacing pe românește) sau din varii motive nu-i poate rula. În plus, un video la 1080i poate fi convertit dinamic la to 1080p, atât pentru plăci video care suportă accelerare video, cât și pentru plăci care decodează video în software.

Pentru accelerare video prin intermediul GPU-ului – o idee foarte bună dacă ai o placă video recentă care suportă asta, pentru că îți va reduce considerabil folosirea CPU-ului și deci consumul de energie și, la fel de important, temperatura sistemului – tot ce ai de făcut e să bifezi „Use hardware acceleration”, din setări și gata. Bine, procedura nu e prea complicată nici la alte playere, dar trebuie să ai un minimum de idee despre ce anume faci și implică mai mult decât simplă bifare a opțiunii. Chiar și dacă placa ta video nu suportă accelerare hardware, Splash Lite va reduce considerabil gradul de utilizare al procesorului sistemului. Am testat asta pe un GeForce 8800 GTS (care nu suportă Pure Video, pentru că mai sunt și unele care suportă) și decodarea în software de către MPC-HD a unui film high-definition ținea procesorul undeva între 40 și 50%, pe când cu Splash Lite avea doar mici spike-uri peste 30%. Nu e mult, dar este.

Pentru moment, puteți descărca doar versiunea Lite, care este gratuită, dar vor veni și versiunile ulterioare, cu plată, care anunță mult mai multe îmbunătățiri, despre care puteți citi aici.

Chiar dacă nu veți renunța la playerele voastre favorite (pentru că Splash Lite nu suportă de nici un fel WMV-uri, spre exemplu, și nici nu pare să aibă de gând), pentru filme HD este o alternativă superbă și vă recomand cu căldură să-l încercați.

Descarcă Splash Lite de pe Playtech sau de pe site-ul producătorului